Behandelingen

Binnen de praktijk zien we veel verschillende soorten aandoeningen van de hand en pols. Aandoeningen die wij veel behandelen in de praktijk zijn o.a.:

  • De Quervain
  • Triggerfingers
  • Carpaal Tunnel Syndroom (CTS)
  • Duimbasis artrose (CMC1)
  • Reumatoide artritis/ artrose
  • Ziekte van Dupuytren
  • Hypermobiliteit en instabiliteit
  • Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS)

Hieronder kunt u meer informatie lezen over de handtherapie bij de verschillende aandoeningen.


De Quervain

De aandoening van De Quervain is een ontsteking van de pezen en/of de peesschede aan de duimzijde van de pols. Deze aandoening valt onder de zogenaamde KANS (klachten aan arm, nek en/of schouder) en wordt getypeerd als overbelasting klacht.

De handtherapie bestaat vaak uit het aanmeten van een spalk om de geïrriteerde pezen rust te geven. Verder bestaat de behandeling uit het aanleren van een goede polshouding, een juist gebruik van uw hand tijdens uw dagelijkse activiteiten en krijgt u een spierversterkend en stabiliserend polsprogramma. De behandeling is vaak een combinatie tussen hand-ergotherapie en hand-fysiotherapie.

Mocht er gekozen worden voor een injectie of operatie dan is de handtherapie een belangrijke factor in de nabehandeling.


Triggerfinger

De triggerfinger of hokkende vinger genoemd, is een aandoening die veel voorkomt. U heeft een triggerfinger als de vinger alleen met moeite gebogen en/of gestrekt kan worden. Vaak gaat dat gepaard met een schokje. Soms zit er een pijnlijke verdikking in de handpalm of aan de duimbasis.

De handtherapie bij een triggerfinger bestaat uit het aanmeten van een specifiek spalkje en een oefenprogramma. Wanneer dit onvoldoende effectief is kan er gekozen worden voor een injectie of in een later stadium een operatie. Ook na een injectie of operatie is handtherapie vaak zinvol.


Carpaal tunnel syndroom
Het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) ontstaat door een beknelling van een belangrijke zenuw in de pols. Deze aandoening kan u beperken in de uitvoer van uw dagelijkse activiteiten.

Het dragen van een polsbrace (spalk) gedurende de nacht heeft vaak een gunstig effect op de symptomen. Deze kan op maat gemaakt worden in de praktijk.
Het kan zinvol zijn handtherapie te volgen. De behandeling bestaat over het algemeen uit het aanleren van een goede polshouding en een juist gebruik van de hand tijdens uw dagelijkse activiteiten, werk en sport.

Ook wanneer u geopereerd bent aan een Carpaal Tunnel Syndroom is handtherapie belangrijk.


Duimbasis artrose (CMC1)

De duim is het meest gebruikte deel van de hand. Duimbasisslijtage (artrose) komt daardoor erg veel voor. Als u pijn krijgt door slijtage, merkt u dat vaak bij iedere beweging.

Artrose van de duim kent verschillende gradaties en afhankelijk daarvan wordt de therapie bepaald. Vaak is de handtherapie gericht op het stabieler en sterker maken van de duim. Daarnaast wordt ook de belasting van de duim in kaart gebracht en krijgt u advies over een optimaal gebruik van de duim en over eventuele aanpassingen om de duim met minder pijn te gebruiken. Vaak wordt in eerste instantie ook een duimspalkje gemaakt om het gewricht tot rust te laten komen.


Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een ziekte die gewrichten en pezen aantast. Die aantasting varieert enorm en ook zijn niet alle gewrichten en pezen even ernstig aangedaan.
Binnen de praktijk werken wij met het ‘Joint Protection Programme’.

Een groot deel van de mensen met een reumatische aandoening heeft handproblemen. Vaak geven dagelijkse handelingen zoals snijden, schillen en wringen veel problemen. Om de pijn te verminderen en de handvaardigheid te verbeteren is het Joint Protection Programme (JPP) ontwikkeld. Dit programma leert u meer over reuma en over hoe u uw gewrichten kunt beschermen. Zowel theorie als praktijk komen aan bod. Ook kunt u kennis maken met verschillende hulpmiddelen en krijgt u advies over het beheersen van vermoeidheid en pijn.

U krijgt een werkboek waar alles in beschreven staat.


Ziekte van Dupuytren

De ziekte van Dupuytren is een aandoening die leidt tot kromstand van de vingers. Bij deze ziekte vormen er zich strengen en knobbels onder de huid in de handpalm waardoor de vinger(s) langzaam krom gaan staan.
Na een operatie is de handtherapie gericht op het aanmeten van een spalk die u vaak langere tijd ’s nachts moet dragen. Daarnaast wordt vaak in samenwerking met de hand-fysiotherapeut gestart met verzorging van het litteken en oefenen.